Blogg / Flått

Flåttsommer i vente!

Share this post

Trodde du også at all snøen vi har hatt tok knekken på flåtten i vinter?

(NTB) Audun Slettan er professor ved Universitetet i Agder og forsker blant annet på kuldetoleransen til flåtten. Han sier til NTB (som først omtalte saken) at mange flått overlevde sprengkulden ved å gjemme seg under snøen og nå kryper de tilbake igjen.

– Flått produserer stoffer i kroppen som beskytter cellene mot frost. Det gjør at selv om temperaturen synker til frysepunktet, vil ikke cellene fryse til is. De kvikner til når temperaturen stiger igjen. Men blir det kaldt nok – og over lang nok tid – dør den, sier han til NTB.

Les også: Slik gikk det da 30 personer i Norge testet Thermacell Flåttkontroll

Flått graver seg ned i vissent gress, blader og barnåler for å overleve vinteren. Sprengkulden som har herjet i store deler av landet, har ikke vært gunstig for flåtten, i følge Slettan.

-Men i tillegg til at det har vært sprengkulde, har det også vært godt med snø, som danner et beskyttende og isolerende lag over bakken. Det hadde vært verre for flåtten uten det kraftige snøfallet.

-Under snøen merkes ikke kulda så godt. Så selv om mange flått bukker under i løpet av vinteren, vil det være nok av flått et stykke utpå vårparten igjen, slår forskeren fast.

Når gradene beveger seg oppover kommer flåtten tilbake flere steder i Norge.

Les mer: Nå kan du fjerne flått med Thermacell Flåttkontroll 

Liker fukt

-Når flåtten er aktiv – det vil si når den sitter i gresset og venter på et dyr den kan feste seg til – er det verst for flåtten dersom det er tørt i været. Flått er avhengig av høy luftfuktighet for å klare seg. Derfor finner du mest flått der det er litt fuktige omgivelser, litt høyt gress og småbusker som gir skygge, steder som ikke er utsatt for direkte, uttørkende sollys, sier Slettan.

2560 1920
Flått som har festet seg til en mus for sitt neste blodmåltid.

Han forteller også at flåtten trives godt i tett skog med blanding av ulike løvtrær som gir skygge, og et lag av visne blader på bakken som holder godt på fuktigheten.

Rekord

Fjoråret ble et rekordår i antall registrerte tilfeller av alvorlig borreliose etter flåttbitt.

Totalt ble det registrert 430 tilfeller, det høyeste antallet siden dagens meldingskriterier ble innført i 1995.

Blant de som blir bitt av flått får rundt 2 % bitt som fører til sykdom. Rundt 10% av disse tilfellene utvikler seg til en mer alvorlig borreliose, i følge Flåttsenteret.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Relaterte artikler