Blogg / Flått / mus

Slik fjerner du flåtten

Share this post

Flått som har festet seg på huden må fjernes så raskt som mulig for å redusere risikoen for sykdomsmitte. Sitter flåtten fast i mer enn 24 timer, øker risikoen for overføring av Borreliabakterier.

Slik fjerner du flått

Bruk fingrene, en pinsett eller en flåttfjerner som du kjøper på apoteket. Ta tak i flåttnymfen helt nede ved huden og dra den rett ut. Voksne flått kan med fordel vris litt samtidig som de trekkes ut. Det har liten betydning som deler av flåttens biteredskaper blir sittende igjen i huden.

Bilde av en flått

Du kan gjerne legge litt desinfiserende sårsalve på bittstedet.

Gamle råd om at man skal smøre inn flåtten med oljer, fett, smør, vaselin, sprit, stearin og lignende for å få den til å slippe taket er ikke å anbefale. Ei heller fjerning ved hjelp av “q-tips trikset”. Grunnen til at vi ikke anbefaler disse metodene er at de kan forsinke fjerningen av flåtten, og dermed føre til større risiko for sykdomsmitte.

Kontakt lege dersom du får et rødt utslett som brer seg rundt flåttbittet i løpet av tre dager til fire uker etter flåttbittet.

Flått som har bitt

Kontakt også lege ved feber, hovne lymfekjertler eller generell sykdomsfølelse. Disse symptomene kan komme og gå i perioder.

Kilde: Folkehelseinstituttet, FHI.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Relaterte artikler