Blogg / Flått / Uncategorized

Slik unngår du flåttbitt

Share this post

Det er vanskelig å bekjempe flått i naturen, men det finnes flere ting du kan gjøre for å forhindre bitt og sykdommer.

Hold plenen din ren og pen

Dersom du holder plenen din pen, raker løvet og holder hagen generelt i orden vil du ikke skape et godt miljø for flåtten.

Flåttruller

Thermacell Flåttkontroll dreper flått ved å utnytte naturen og benytter seg av økosystemet. Flåtten benytter mus som vert for å vokse, men mus tiltrekker seg av flåttrullene for å bygge reir, som er behandlet med et flåttdrepende middel og havner på pelsen til musen. På denne måten blir mus flåttdreperne og flåtten dør før de rekker å spre sykdommer til deg, familien og kjæledyrene dine.

Thermacell Flåttkontroll består av pappruller fylt med flåttdrepende middel

Spray

Mye av det man får tak i for å spraye hagen mot flått, infiserer også bier og andre nytteinsekter. Noen bruker naturlige oljer, men dette er visst ikke det mest effektive. Skal du uansett spraye hagen din, undersøk innhold og les bruksanvisningen nøye.

Nytt gjerde

Dersom du har gjerdet inn eiendommen din kan ikke rådyr, hunder, katter og andre dyr komme så lett inn i hagen. Flått liker å feste seg på disse dyrene så ved å ha et gjerde vil du redusere forekomsten av flått.

Lag en vegg

Dersom du bor ved siden av skog eller andre steder med høyt gress går det an å sette opp en vegg for å beskytte seg mot flått på den siden som er mest utsatt.

Hold et øye med kjæledyrene dine

Flått har en tendens til å dukke opp overalt og noen perioder er de mer aktive enn andre. Sjekk kjæledyrene dine ofte, spesielt hvis dere har vært mye i skogen eller andre steder med mye flått.

Sjekk alltid kjæledyrene dine for flått etter en tur utendørs

Flåttmidler

Flåttmidler som har minimum 20% DEET holder flåtten av huden din fordi det forstyrrer flåttens sensor-organ som oppfatter varme og lukt. Lavere prosent av DEET går også fint, men da må du påføre dette på huden oftere.

Infiser klærne med permetrin

Flåttnymfer er så små at det er vanskelig å ha kontroll på de når du er utendørs. Men et studie viser at ulike typer flått (også de som bærer sykdommer som Lyme Borreliose) døde på mindre enn 1 minutt da de kom i kontakt med klær som hadde permetrin på seg. De som overlevde kunne ikke bevege seg slik som før heller. Godt tips dersom du skal på telttur!

Sjekk deg

Selv om flått kan feste seg overalt på kroppen, er det noen steder de forekommer oftere enn andre. Dette er ofte hårfeste, armhuler, skritt og bak knærne. Sjekk alltid hele kroppen, men sjekk disse stedene ekstra nøye.

Ta deg en dusj

Ikke bare blir du ren og pen, men det er en effektiv måte å skylle av flått på. Dersom du dusjer innen 2 timer etter du har vært utendørs, vil flått lettere falle av og du kan sjekke kroppen for flått i samme slengen.

Varme dreper flått

Etter du har kommet hjem så bør du ta alle klærne dine rett i tørketrommelen – dette vil nemlig drepe all flått på klærne dine. Er klærne forholdsvis rene holder det med 10 minutter, kun for å drepe eventuell flått. Er de skitne og du skal vaske de først bør du bruke varmt vann da kaldt til lunkent vann ikke vil drepe flåtten.

10 minutter med varme dreper eventuelle flått på klærne dine

Ikke hør på rykter

For å fjerne en flått riktig bør du bruke en pinsett eller flåttpenn og forsiktig dra flåtten ut. Sosiale medier er fylt med tips og triks for hva du skal gjøre og noen ganger er det gode tips men det verste som kan skje er at flåtten etterlater kroppsveske i flåttbittet, noe som øker risikoen for overføring av sykdommer.

Kilde: www.prevention.com (
https://www.prevention.com/health/g27483727/how-to-get-rid-of-ticks/?fbclid=IwAR0lDA4zWmRb1FiRwg0KzT9o7xAAvEIk_OnCQ9I510j6U4BCOg5HKbGBFfQ )Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Relaterte artikler