Blogg / hjortelus / mygg / Thermacell myggjager

Slik ble jeg kvitt hjortelusflua på jakt

Share this post
Det har gått noen dager i hjortejakta. Jakta – rent resultatmessig, har vært veldig bra. Været har også vist seg fra sin beste side her på kysten av Sogn og Fjordane.

Men selve tilværelsen, på post i hjorteliene, har vært et aldri så så stort hel.., mareritt. Knotten har fremstått som nådeløse vampyrer i milliontall. Jeg har aldri opplevd maken.
Man sitter der, med hansker, med camofarget myggnett over hodet, og begge deler godt puttet innunder jakkearmer og ned i jakkehalsen. Det virker helt potte tett. Likevel klarer dette fanteskapet av noen skapninger å finne veien inn til godsakene. I hvert fall noen av de. Samtidig har man en skygge med knott rundt hele hodet og all surringen får tinnitusen til å fremstå som rene himmelriket. Kikkerten sveiper terrenget. Øynene studerer enhver detalj i liene. Til slutt blir man gal og må ta noen grep. Knotten “tar” meg fullstendig og konsentrasjonen blir til tider helt oppslukt av disse krekene. Vi kjøper inn fire ulike “preparater”. Sprayer, oljer og roll’on. Den ene sprayen virker i noen minutter, men de andre produktene skremmer ikke flua på veggen. Håpløst.
Så begynner tankene å spinne. Jeg fester meg ved én tanke.
I sommer husker jeg å ha sett et apparat flere steder jeg har vært. – Hos trelastforhandlere, sportskjeder, jernvareforretninger og, ja, you name it.. Over alt, føler jeg nå at jeg har sett dette apparatet.

Hva som har skjedd i disse situasjonene – når jeg har sett ThermaCell – apparatet, har jeg ingen annen god forklaring på, enn at den ene “handikapede” cella oppe i “toppetasjen”, ikke har gitt beskjed til den “helsprøe” cella der oppe. Han har ikke ropt “HEYY – gi beskjed til hånda om å legge den der i handlekurven à…” Jeg sitter og angrer som en hund på at jeg ikke var litt mer fremmoverlent. Jeg tenker også, at disse selgerne godt kunne ha spurt meg om jeg hadde et slikt vidunderapparat.

Nå bestemmer jeg meg for å ta grep – ta et godt grep om et slikt apparat, ved første anledning.

Hjemme i Østfold har nå den berømte hjortelusflua virkelig fått sin storhetstid. Det er mengder av dette kreket. Mengder – helt utenom det vanlige. Jeg sitter ute en kveld. Jeg orker én time, men da “kravler” det over alt, så jeg pakker sakene og tar sjumilsstøvlene rett inn i dusjen. Etter dusjen, merker jeg at noen av disse onsdskapsfulle plageåndene, har enormt god lungekapasitet. Det kravler fortsatt litt.
Dagen derpå går turen sporenstreks til butikken!
Der ligger det et tiltrekkende apparat og roper på meg. Gjensynsgleden er gjensidig og en Thermacell blir med til disken.
Så skal den testes. Jeg tar den ut av pakken, setter i batteri – noe den altså ikke er avhengig av for å fungere. Batteriet er der kun for at en indikasjonslampe skal kunne lyse når den er i bruk. Dette er kjekt bl.a. ift ikke å glemme og slå den av etter bruk.
Jeg setter i patron og filter – og vips, så er den klar til bruk.

Les også: Flere tester av Thermacell mot hjortelus

Kvelden er solfylt. Det er ingen vind å snakke om – altså perfekte forhold for insektene.
Jeg tar Thermacell’en med meg til et område hvor det bugner av hjortelusflue. Den blir slått på noen minutter før jeg går ut av døra. Jeg henger den bakpå sekken og rusler innover i skogen.

Opplevelsen er helt overveldende. Ingen insekter, ingen angrep!? Jeg ser det florerer av insekter i skogen, men INGEN angriper meg. Etter å ha smøget meg et stykke innover, kommer jeg dit jeg skal sitte. Jeg har nå gått igjennom områder hvor hjortelusa regjerer. Der jeg skal sitte, er dette stedet jeg ble så hardt rammet, før jeg bestemte meg for å handle – i dobbel forstand.
Jeg sitter i to timer og blir angrepet av kun en (1) hjortelus! Den lander på capsen min, får totalt sjokk (tror jeg) og spretter tilbake i vill flukt i den retningen den kom fra.
Denne kvelden hadde jeg ingen problemer med insekter, noe som er totalt fremmed for meg. Dette er et produkt som alltid vil være med meg før kulda setter inn! Det føles helt overveldende – fantastisk, å kunne sitte ute en kveld, uten at den blir ødelagt av innpåslitne kryp. Dette er en av de beste investeringen jeg har gjort!
Karakter: 6 av 6 (uten noen form for spons, kun egne erfaringer).

-Øyvind Jèger Espelund

4 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Relaterte artikler