Blogg

Test av myggjager fra Thermacell mot Hjortelus

Share this post

Hjortelus omtales som vanskelig å beskytte seg mot, men kan myggjagere fra Thermacell hjelpe? Vi har testet dette via aktive turgåere og jegere og resultatet var samstemt. I følge våre 10 testpersoner fungerer Thermacell svært godt mot hjortelus.

Hva er hjortelus?

Hjortelusflua  er en blodsugende parasitt på hjortedyr som rådyr, elg og hjort. Om høsten lander den ofte på mennesker. Er man uheldig kan over femti individer slå seg ned. De krabber rundt i hår og skjegg, i klær og innenfor klær.

hjortelusflue

Det finnes over 150 ulike lusfluer i verden. I Norge finnes åtte, hvorav fem går på fugler, én på hest og én på sau. Den siste er den nyankomne hjortelusflua. De lander av og til på mennesket, men de er ikke hissige til å stikke. Hjortelusflua er meget plagsom fordi den er frampå i den tiden da folk vanligvis bruker skogen mest, på bær- og sopptur eller jakt. Folk som har vært på tur i Akershus om høsten kan fortelle om over femti fluer som har angrepet på kort tid i løpet av en skogstur (bilde lånt fra nettet).

 

Vanskelig å beskytte seg mot

“Jeg beklager å måtte si det, men overalt i Norge hvor det er elg, rådyr og hjort, vil hjortelusa komme før eller senere,” sier Preben Ottesen,  avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet.

Insektet er ikke farlig for mennesker, men kan være veldig irriterende fordi det kryper rundt på kroppen og i håret. Når den lander på verten den har sett seg ut, kaster den vingene sine. Derfor kommer den seg ikke videre til et hjortedyr når den først har tatt feil og havnet på et menneske, hund eller annet dyr den ikke kan leve på.

“Er du uheldig på skogstur kan du fort få mange titalls hjortelusfluer på deg. Dessverre er det lite, eller ingenting, å gjøre for å beskytte seg. Det er ingenting du kan ta på deg, smøre på deg, eller spraye deg med som hjelper. Jeg pleier å spøke med at det eneste som fungerer for å hold hjortelusflua borte, er dykker- eller romfartsdrakt.”

 

IKKE MYE MAN KAN GJØRE: Dessverre har ikke avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, Preben Ottesen, svar på hva man kan gjøre for å unngå å få hjortelusfluer på seg om høsten.

“Det beste rådet jeg kan gi, er å ta med deg en kam når du går i skogen. Da kan du klare å gre dem ut. Jeg vil ikke råde folk til å slutte å gå i skogen, men et tips er å gå på stier hvor det går mange andre mennesker. Det høres litt egoistisk ut, men da har kanskje de som gikk på stien litt tidligere fått på seg de fluene som var der.”

Ottesen vet at mange føler seg såpass trakassert at de unngår skogen om høsten.

“For å gjøre noe med antallet hjortelus i Norge, så måtte man minst ha redusert hjortedyrbestanden til 1970-nivå – som var sju ganger færre hjortedyr enn det er i dag. Uten at jeg mener man bør gjøre det. For hjortedyrene er angrep fra insektet svært plagsomt, og kan også være dødelig. I Norge har det blitt funnet flere elg som har fryst i hjel etter å ha mistet pelsen etter slike angrep. En elg som ble undersøkt av veterinærinstituttet i 2007 hadde hele 10.000 hjortelusfluer på seg.”

Er myggjagere fra prisvinnende Thermacell redningen?

Thermacell skaper en insektsfri sone på ca 20 kvadratmeter rundt der produktet brukes. Normalt sett er det enklest å skape denne sonen når man er i ro, og under bevegelse kan effekten gå ned.

“Vi har derimot fått mange tilbakemeldinger f.eks fra Finland, som hevder at Thermacell myggjagere er effektive mot hjortelus. Vi ønsket å sjekke dette ut mer grundig og spurte 10 av våre aktive venner på Facebook om de kunne hjelpe oss å teste denne myten. Vi får deres ærlige tilbakemelding, de får hver sin myggjager fra Thermacell”, sier Thomas Holmen-Jensen, daglig leder i Noragent AS.

I starten av august 2016 ble det sendt ut 10 myggjagere til 10 forskjellige jegere og friluftsfolk rundt om i landet og tilbakemeldingene har vært svært gode:

-“Samboeren var ute en tur sist helg der det pleier og være en del hjortelus, og var ikke plaget av det denne gang. Så den virker bra.”

-“Hadde den ute en kveld når svigerfar sto ute og skrudde bil, og han ble kjempeoverraska over hvor bra den fungerte. Hatt den med i skogen, og etter turen var det kun en hjortelus på meg, i motsetning mot 10 som det pleier; så det lover godt??

-“Thermacell er utvilsomt en av jegerens gode venner ?

-“Den fungerer som bare det, ikke en hjortelus eller annet kryp å merke. ?

-“Helt horribelt med hjortelus her om dagen. Tente opp Thermacellen og den plukker lus som bare det. Stått på 5 min å nå er det en fryd og vakte bukk. Tommelen opp”

-“Helt utrolig! Ikke en mygg å høre og  null hjortelus nå .Gæær bra????

Konklusjonen og tilbakemeldingene sier oss at Thermacell myggjagere fungerer mot hjortelus – og er den ultimate turkameraten når du skal ut i skog og mark i høst.

“Vi er stolte av å føre Thermacell, og at produktene også viser seg å utgjøre en helsemessig forbedring er selvsagt veldig hyggelig, vi er veldig glad for å kunne tilby et produkt du ikke trenger å spraye eller påføre deg, men bare skru på og ha i nærheten. Da kan du nyte dine utendørs opplevelser uten å være bekymret for å bli stukket eller angrepet av mygg, knott, hjortelus og andre insekter”.

Kjøp myggjager fra Thermacell her.

Vi understreker at dette ikke er forskning, kun en test som Noragent AS har utført på egenhånd med svært positive tilbakemeldinger fra anonyme enkeltpersoner som ikke har stor bekjentskap til produktene eller firmaet fra tidligere av (følgere på Facebooksiden Mygg).

 

 

  • www.fhi.no
  • http://www.nettavisen.no/nyheter/ekspert-pa-hjortelusflue—ingenting-hjelper/3423147276.html
  • www.noragent.no

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Relaterte artikler