Blogg

Er fremmede myggarter på vei inn i Norge?

Som følge av global oppvarming, og økende import av planter fra varmere strøk til Norge, ønsker forskere fra NINA (Norsk Institutt for Naturforskning), å kartlegge risikoen for at fremmede myggarter med potensielt myggbårne sykdommer også kan etablere seg i Norge.

Share this post

Nytt forskningsprosjekt fra NINA kan gi oss svaret

Dersom du ikke visste det fra før, er myggen den skapningen som tar desidert flest liv på verdensbasis sammenliknet med alle andre insekter og dyr.

Man anslår at mygg er ansvarlig for å ta livet av så mye som 600 000 mennesker hvert år, i hovedsak fordi den er bærer av malaria og andre myggbårne sykdommer. Til sammenlikning tar kjente rovdyr som hai livet av ca. 10, løver 100 og krokodiller 1000.

Ny myggart oppdaget i Sverige

Nylig ble eksemplarer av den fryktede Culex-myggen oppdaget i Sverige, et eksemplar av stikkmygg kjent for å spre alvorlig meningoencefalitt.  Det er derfor kanskje ikke så rart at potensiell migrasjon av fremmede arter opptar helse og forskningsmiljøer også her hjemme.

Som følge av global oppvarming, og økende import av planter fra varmere strøk til Norge, ønsker forskere fra NINA (Norsk Institutt for Naturforskning), å kartlegge risikoen for at fremmede myggarter med potensielt myggbårne sykdommer også kan etablere seg i Norge.

Nye arter via planteimport

I artikkelen Fremmede arter på fremmarsj”, uttaler NINA-forsker Bakke Westergaard, at vi egentlig vet veldig lite om hva som kommer av blindpassasjerer inn til Norge, og hva slags risiko disse representerer. Eksempelvis ble det i 2014 importert hele 17 000 tonn med trær og busker her til lands. Planteimport bringer således med seg tusenvis av ubudne gjester som ikke hører hjemme i Norsk fauna.

Som et ledd i å bringe mer klarhet i forhold til hva som faktisk kommer til landet av insekter som et resultat av planteimport, så forsker nå NINA på tre utvalgte plantesentere, hvor det allerede er oppdaget flere fremmede arter.

Bruker myggfelle for å kartlegge

Metoden for å samle inn mygg foregår ved hjelp av myggfeller av typen Mosquito Magnet sponset av Noragent AS. En myggfelle samler inn mygg ved at den omdanner Co2 til propan som er det vi mennesker puster ut. Stikkmygg tiltrekkes av Co2, og når de nærmer seg fellen, benyttes et spesiallaget luktstoff som minner om menneskers hudlukt. Myggen suges deretter opp i et fangstnett der den tørker ut og dør.

Kilder:

NHI (Norsk helseinformatikk)
FHI (Folkehelseinstituttet)
Daily Mail – http://goo.gl/SjOdv0
Expressen – http://www.expressen.se/kvallsposten/livsfarlig-myggart-har-kommit-till-sverige/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Relaterte artikler