Blogg

Flått sprer også TBE-virus

Share this post

Skogflåttencefalitt er en sykdom som stammer fra et flavivirus, kalt TBE-virus (Tick-borne Encephalitis), derav navnet TBE-virus. Viruset finnes først og fremst hos smågnagere og kan smitte til mennesker via flåttbitt og kan forårsake infeksjon i sentralnervesystemet.

Lommelegen.no skriver at det kun er skogflåtten som kan overføre denne sykdommen til mennesker, og det er en alvorlig sykdom som gir betennelse i hjernevevet. Flåtten vi har i Norge kan overføre flere sykdommer til mennesker og de to vi frykter mest er:

  • Borreliose  (lymes sykdom) er den vanligste med flest meldte tilfeller.
  • Skogflåttencefalitt (TBE) er mer sjeldent.

Skogflått

Skogflått er den mest vanlige flåtten vi har i Norge, men det finnes 13 ulike arter av flått. De voksne hanflåttene er 2-3 mm, mens de voksne hunfkåttene er 3-4 mm. Når hunnen er fullsugd med blod kan den bli inntil 1,5 cm lang. Kjennetegnet på denne type flått er den store kroppen og det lille hode

shutterstock_220862386

 

Hvordan kan jeg bli smittet av TBE?

Flått lever av å suge blod fra pattedyr, fugler og smågnagere. Viruset kan overføres til menneske via et bitt i huden. Flåtten suger seg fast i huden for å drikke blod. TBE-viruset kan bli overført til deg kort tid etter at du har blitt bitt. Det er derfor viktig å fjerne flått så fort du ser en på huden. Dra den rett ut med pinsett eller negl. Den lille resten som eventuelt sitter igjen gjør ingen skade, men kan gi en lokal hudirritasjon som vil forsvinne av seg selv i løpet av noen dager, i følge Flåttsenteret.no.

Les mer: Flere smittes av Borreliose hvert år

Viktig: Selv om du har blitt bitt av en flått, er det mest sannsynlig at du IKKE utvikler sykdom. De fleste flått er ikke bærere av TBE eller borreliose.

Hvor i Norge kan man bli smittet?

Videre skriver Lommelegen.no at TBE er fremdeles en sjelden infeksjon i Norge, og i 2015 var det 9 mennesker som ble smittet i Norge, alle sammen langs vestkysten av Oslofjorden, i Buskerud, Vestfold, Telemark og Agderfylkene. Samtidig har man funnet flått som bærer viruset så langt nord som Nordland.

Skulle du være uheldig og bli bitt og smittet, skriver FHI at det tar ca 7-14 dager før de første symptomene vil oppstå. Dette er gjerne symptomer som feber, slapphet, dårlig matlyst, hodepine, kvalme og oppkast og muskelsmerter.

Norke myndigheter anbefaler både fastboende og besøkende og vaksinere seg mot TBE-virus, spesielt de som er mye ute og som er utsatt for flåttbitt i de sydlige fylkene. Dette er tilgjengelig for barn og voksne.

Du kan også ta problemet ved roten ved å benytte deg av produkter som fjerner flått. Thermacell Flåttkontroll er et produkt som brukes over tid og som reduserer flåttbestanden med over 90%. Les mer om Thermacell Flåttkontroll her.

Relatert: Thermacell Flåttkontroll | effektiv flåttfjerner mot flått i hagen

LES MER: Her er flåtten mest aktiv 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Relaterte artikler