Blogg / Flått

Her er flåtten mest aktiv

Share this post

Flått er det krypet vi hater mest i Norge og ett bitt kan resultere i alvorlige sykdommer som borreliose og skogflåttencefalitt.

Smitteantallet øker

I følge MSIS (meldingssystem for smittsomme sykdommer ved Folkehelseinstituttet) ble det i 2010 påvist 288 tilfeller av sykdommen lyme borreliose eller borrelia. I 2016 har dette tallet steget til 409 og allerede i 2017 er det påvist 58 tilfeller og de fleste av disse i Akershus.

Videre viser MSIS at de 8 mest utsatte fylkene i 2010 var Møre og Romsdal, Rogaland, Hordaland, Vest-Agder, Vestfold, Telemark, Oslo og Østfold. I 2016 er de mest utsatte fylkene Hordaland, Møre og Romsdal, Vest-Agder. Rogaland. Aust-Agder. Telemark. Østfold og Akershus.

Les også: Slik hjelper Thermacell Flåttkontroll deg å fjerne flått i hagen din

Liten risiko

Selv om du får en flått på deg, er risikoen for å bli smittet svært liten og det er heller ikke alle som reagerer med symptomer. Arnulf Soleng er forsker ved avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet og sier til Nettavisen at det handler om skrekkscenario. Du vet aldri om du er den uheldige og noen av de som blir syke, blir noen ganger alvorlig syke. De er ufyselige og han mener du er bra sær dersom du faktisk liker ting som suger blod over lang tid på deg.

Arnulf sier også at flåtten er ikke regnet som Norges farligste insekt, men at det er en midd. De regner vepsen som Norges farligste dyr og det dør noen mennesker hvert år på grunn av allergisjokk eller vepsestikk. Risikoen med flått er liten, men det er viktig å ha respekt dog ikke hysterisk. Mange har sluttet å gå tur i skog og mark, men du trenger bare å beskytte deg med riktig klær og ikke minst, sjekke deg når du er hjemme igjen. Da er du rimelig trygg, sier han.

Les mer: Flere smittes av Lyme Borreliose hvert år

Flåttsesong

Flåttsesongen i Norge beregnes fra april til november og så lenge temperaturen er over 4-5 grader. Den er stort sett mest aktiv på sommeren når det er høy temperatur og høy luftfuktighet, men Flåttsenteret forteller at det faktisk er mulig å bli bitt gjennom vinteren også. Det er først og fremst temperaturen som bestemmer flåttaktiviteten. Dersom temperaturen kryper noen få grader opp på plussiden, kan den være aktiv så lenge det ikke ligger snø på bakken.

Tips: fjerne flått med Flåttkontroll

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Relaterte artikler