Blogg / Mosquito Magnet / mygg / Myggolf / Thermacell myggjager

Hvorfor er mygg ansett som et av verdens farligste dyr?

Share this post
Den blodtørstige myggen er ansett som et av verdens farligste dyr, ikke akkurat det du tror når du ser den lille rakker’n.

 

En blogg fra filantropet Bill Gates merket mygg som dyret som er i stand til å ta flest liv og drepe flere mennesker på en dag enn haier gjør gjennom et århundre. De er ikke særlig store, men de kan bære potensielt dødelige sykdommer og de kan spres raskt.

Mygg er kjent for å spre nettopp sykdommer og virus, inkludert Zika, Dengue, Chikanguynya og gul feber, i følge WHO. De rapporterte at Malaria alene tok livet av mer enn 438 000 mennesker i 2015 og 445 000 i 2016. Myggbårne sykdommer tar livet av nesten 2,7 millioner mennesker ålig, rapporterte NASA. De farlige skapningene truer ikke bare halvparten av verdens befolkning, men de forårsaker også milliarder av kroner i tapt produktivitet hvert år, i følge Gates Notes.

“En av grunnene til at mygg er den dødeligste er at de er i stand til å tilpasse seg litt inn i nye miljøer,” sa Burns Blackwell, president og administrerende direktør i Terminix-Triad.

Noen mygg som fôrer på menneskelig blod har tilpasset seg godt i urbane miljøer og er i stand til å avle og reprodusere i små dråper vann, ifølge Blackwell. De kan formere seg raskt; En kvinnelig mygg kan produsere mellom 50 og 500 egg i sin første avling, ifølge Terminix.

“Spredningen av West-Nile-viruset i USA, som kommer fra Culex-mygga. trakk mye oppmerksomhet mot trusselen om myggbårne sykdommer utenfor deres vanlige sone,” sa han. “Global oppvarming forventes å utvide sonen som mygg trives i.”

En mygg kan overføre en sykdom kun med et lite stikk for deretter å få i seg blod fra mennesker eller dyr.

“Siden myggbårne sykdommer bæres av en rekke mygg fra forskjellige arter og som lever i forskjellige habitater er det vanskelig og ikke bli stukket,” sa Karen Thompson, hovedredaktør av InsectCop.net.

Les også: Slik fjerner du myggen for godt

“Dette gjør det mer sannsynlig at du vil bli smittet dersom du besøker eller bor et sted der det er høy faktor av smittebærende mygg,” sa Thompson.

Men det er over 3500 ulike myggarter og det er ikke alle disse som utgjør en trussel mot mennesker og dyr, i følge Blackwell, som bemerket at Aedes aegypti, Anopheles og Culex er tre av over 100 arter som livnærer seg gjennom blod.

Blackwell sier også at mygg utgjør en større og farligere trussel mot mange dyr. ” Dersom de brødfør seg på smittede fugler, kan de spre fuglepatogener til mennesker eller andre dyr. De vil også bite amfibier, reptiler, ekorn, kaniner og andre små pattedyr.”

Det faktum at flere arter har utviklet motstand mot visse insektmidler eller tilpasset deres matvaner for å overleve mot kontrollmetoder, bidrar også til trusselen som myggen utgjør.

“De er satt sammen for å finne sikre steder for å legge egg så de kan legge de på et sted som ikke er vått enda, men vil bli det når været endres,” sa Blackwell.

Les mer: Thermacell jager mygg som kan ha Zikavirus

“Myggnetting for eksempel, har forhindret en del malariadødsfall ved at Anophelesmygg, som spiser om natten, ikke kommer til. Disse nettingene er ikke like gunstige mot mygg som har lært seg å spise tidligere på dagen,” la han til.

Ved hjelp av enten insektmidler du påfører huden, myggjagere eller andre myggmidler kan du beskytte deg når du er utendørs. Det vil også hjelpe med myggnetting foran vinduene og dører for å forhindre myggstikk i løpet av natten, i følge Senter for sykdomskontroll og forebygging.

 

 

 

Kilde https://www.accuweather.com/en/weather-news/why-mosquitoes-are-considered-the-worlds-deadliest-animal/70004790

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Relaterte artikler