Blogg / Flått

Slik sjekker du kroppen for flått

Share this post

Flåtten er aktiv og det er viktig at du sjekker deg for flått, men hvor på kroppen sjekker du egentlig?

Lommelegen skriver om at mange av oss er engstelige for å bli bitt av flått, mye på grunn av redselen for å få borreliose – en sykdom som kan overføres til mennesker ved flåttbitt.

– Sannsynligheten for å bli bitt av flått er størst i kyststrøk fra ytre Oslofjord til Trøndelag, samt Brønnøysund i Nordland. Innen disse områdene er det mest i skyggefull løvskog med høy undervegetasjon, og høy forekomst av rådyr og/eller hjort, sier Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved avdeling for skadedyrkontroll, ved Folkehelseinstituttet.

De siste tre årene har det vært en økning i meldte tilfeller av systemisk borreliose, ifølge Yvonne Kerlefsen, som jobber ved Flåttsenteret (Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer).

Foto: Scanpix

– Det er vanskelig å si om dette er en reell økning, eller om man har blitt mer obs på flåttbårne sykdommer, og dermed flinkere til å diagnostisere.

Les også: Flåttens livssyklus

Disse områdene bør du sjekke nøye

Flåtten kan bite seg fast hvor som helst på kroppen, men hos barn ser man ofte at flått biter seg fast på øvre del av kroppen, spesielt i hode -og nakkeregionen. Bak øret er et veldig typisk sted også, i følge Kerlefsen.

Dette er rett og slett fordi barn er laverer enn voksne. Hos voksne er det typisk å få flått på nedre del av kroppen, for eksempel leggene, lysken eller bak kneet. Mange glemmer ofte å sjekke hodebunnen.

Flåtten kan bite seg fast på områder som er litt “utilgjengelige”, for eksempel på pungen, kjønnsleppene, mellom tærne og andre steder du ikke tenker at de kommer til å bite seg fast.

-Hvis du eller barna dine har vært ute områder hvor det kan være flått er det lurt med en flåttsjekk på kvelden. Pass på at du sjekker hele kroppen og husk at flåtten er ekstremt liten, noen så små som en millimeter, forklarer Kerlefsen.

Flåtten i seg selv er ikke så farlig, men fordi den suger blod fra ulike dyr kan den bære med seg en rekke bakterier og virus. Kerlefsen sier at de på Flåttsenteret får daglige henvendelser fra folk som er bekymret etter flåttbitt.

Les også: Slik gikk det da 30 personer i Norge testet Thermacell Flåttkontroll

-Mange tror at risikioen for å bli syk er større enn hva den er, men store studier, fra blant annet Sverige, har vist at risikoen for å bli syk etter flåttbitt er lav – rundt 2%. De aller fleste som blir syke får kun milde symptomer. Men dersom borrelia-bakterien sprer seg til nervesystemet kan man oppleve kraftige symptomer og noen pasienter blir hardt rammet. Det er ofte disse pasientene vi leser om i media, sier hun, og legger til:

-Jeg forstår godt at noen er redde for å bli alvorlig syke etter flåttbitt, men risikoen for at dette skjer er altså svært lav. Vi opplever ofte at desto mer kunnskap folk får om flått og forebygging av flåttbitt, jo mindre redde blir de.

 

 

Artikkelen er hentet fra lommelegen.no // https://www.lommelegen.no/infeksjoner/artikkel/hvor-pa-kroppen-bor-du-lete-etter-flatt/69923172

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Relaterte artikler