Blogg / Flått

Hvert år er et flått-år

Share this post

Omkring 7000 nordmenn får utslett etter bitt av flått hvert år.

– Hvert år er et flått-år, sier flåttekspert Preben Skrede Ottesen til Nettavisen. Han er avdelingsdirektør ved avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet.

Han mener variasjonene i flåttforekomsten gjerne blåses litt opp, men flåtten skal likevel tas på alvor. Det er fakta at det er mye flått noen steder i landet, og forekomsten av alvorlig borreliose har økt.

– Man hører for eksempel at har det vært lite barfrost så blir det mye flått, men fakta er at det er lite variasjoner, fortsetter han.

Flåtten liker seg aller best på Sørlandet og på en del øyer på Vestlandet. Takket være økninger i rådyrbestanden flere steder, har bekymrede beboere og hytteiere både i sør og vest rapportert om mye flått.

– På øyene er det avhengig av at det kommer over en del rådyr, for da er det mye flått som får mulighet til å leve lenge og bli voksne. Her i Oslo-området er det lite, mens på Brønnøya er det veldig mye flått nå etter at det begynte å komme en del rådyr til øya.

7000 nordmenn får utslettet Erytema migrans hvert år som en følge av bitt fra flått.                            Erlend Aas NTB scanpix

 

Vær obs i løvskogen og lummert vær

Det er også variasjoner i terrenget som er med på å avgjøre hvor godt flåtten liker seg. Flåtten er dessverre ikke så kravstor, og har det fint fra gradestokken bikker 5 grader, men har det best i vårværet. De vil ikke ha det for tørt, og trives heller ikke veldig godt i barskog. De liker seg derimot godt i en skyggefull løvskog med rik vegetasjon. Aller best har de det når det er litt lummert, men regner det kan du faktisk gå ganske trygt.

– Det er jo litt rart at de vil ha det litt fuktig, men at når vi er ute og ser etter dem når det regner så har de forsvunnet. Vi vet ikke helt hvorfor, men det kan være de kryper ned mot bakken i igjen når det regner, sier Ottesen.

Flere blir alvorlig syke

Det er gode grunner til å være obs på flåtten, selv om de færreste blir alvorlig syke.

Omkring 7000 nordmenn får utslettet Erytema migrans hvert år. Det røde utslettet er det vanligste og ofte eneste symptomet på borreliose, og behandles lett med antibiotika.

Samtidig fikk 438 nordmenn det som heter disseminert borreliose i fjor. Da har bakterien spredt seg til andre vev i kroppen, oftest til nervesystemet, som gir nevroborreliose.

Denne formen for borreliose har økt de senere årene. I 2016 var det rapportert om 409 tilfeller, mens det i 2015 var rapportert om 426.

– Tidligere har det ligget på 300-tallet, men det er vanskelig å si hvor mye av det som er en reell økning, og hvor mye som handler om rapportering, forteller Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret ved Sørlandet sykehus.

Les: Flåttens livssyklus

Får ofte sen diagnose

Omkring 25 prosent av flåtten på Sørlandet er bærere av borreliabakterien. Lenger nord i landet er det som regel færre flått og mindre borrelia i flåtten.

– En del av pasientene som får nevroborreliose husker ikke å ha fått flåttbittet før de plutselig får for eksempel en lammelse i ansiktet eller utstrålende smerter i ryggen, forteller Kerlefsen.

Dermed kan pasienten gå lenge før en diagnose, og jo senere, jo større risiko for restplager, som tretthet, smerter og konsentrasjonsproblemer. De fleste blir friske igjen i løpet av noen uker, men noen kan slite i måneder og år.

Flåtten kan også bære med seg et virus, TBE (Skogflåttencefalitt), som kan smitte med én gang, og føre til alvorlig sykdom. Dette er imidlertid sjeldent, men Folkehelseinstituttet anbefaler at en TBE-vaksinen vurderes for de som ferdes mye i skog og mark og ofte blir bitt av flått langs kysten i Agderfylkene, Telemark, Vestfold og Buskerud.

Kle deg lyst og dekk bena

Ellers er rådet å unngå flåtten ved å kle godt på seg i områder der det er mye flått. En ganske godt etablert flått-myte er at den oppholder seg i trærne og hopper ned når den får teften av oss. Sannheten er at flåtten holder seg langs bakken, og huker seg fast i det som stryker forbi. Dermed er det fottøy og langbukser som er viktigst om du skal unngå at den biter seg fast.

– Vet du at du skal inn i et område med mye flått er det lurt å gå i lyse klær, slik at du ser godt flåtten som kryper rundt, råder Ottesen.

Tre sokkene godt over buksene og husk å sjekke deg for flått når du kommer hjem. Rødheten etter et flåttbitt forsvinner etter noen dager, men hvis rødheten kommer tilbake og utvider seg, bør du til lege.

Beskytt deg og dine i hagen

Det finnes også midler for å beskytte deg og dine når du oppholder deg i hagen. Thermacell Flåttkontroll er et produkt som legges ut to ganger i året og fjerner flåttnymfene i et gitt område.

Les: Slik gikk det da 30 testpersoner i Norge testet Thermacell Flåttkontroll 

 

Artikkelen er hentet fra Nettavisen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Relaterte artikler