I Norge regnes ofte flåttsesongen fra april til november så lenge temperaturen er over 4-5 C°, men dette kan variere fra år til år.
Flåttsenteret kan fortelle at flåtten er stort sett mest aktiv på sommeren når det er høy temperatur og høy luftfuktighet, men det er faktisk fullt mulig og bli bitt av flått på vinteren også. Det er først og fremst temperaturen som bestemmer flåttaktiviteten. Dersom temperaturen kryper noen få grader opp på plussiden, kan den være aktiv så lenge det ikke ligger snø på bakken.
Skogflåtten har fire utviklingsstadier; egg, larve, nymfe og voksen. Larven er bare 0,5 mm lang. Nymfene er ca. 1,5 mm. De voksne hannene er 2-3 mm, mens de voksne hunnene er 3–4 millimeter. Når hunnen er fullsugd med blod kan den bli inntil 1,5 cm lang.
Etter noen uker klekker eggene, og flåtten er nå på larvestadiet. For å kunne utvikle seg til neste stadium (nymfer) er larvene avhengig av et blodmåltid. Larvene, som bare er rundt 0.5 mm lange, kryper derfor opp i vegetasjonen og venter på forbipasserende dyr som de kan suge blod av. På grunn av en meget begrenset egenbevegelse vil forekomsten av slike larver være flekkvis. Larvene suger blod av små pattedyr og fugler, og det er vanlig å finne dem på ørene på mus og ved nebb og rundt munnviken på fugler. Av og til fester de seg på større dyr som mennesker.
Skogflåtten kan suge blod i 2-15 dager. Når larven er ferdig med å suge blod slipper den seg ned på bakken hvor den skifter hud og når neste stadium i utviklingen, nemlig nymfestadiet. Denne prosessen er temperaturavhengig, og kan ta en til flere måneder. Dersom vinteren nærmer seg kan den også innta en slags dvaletilstand og utsette prosessen til neste vår.
Les mer: Produktet som gir deg flåttfri hage
Nymfen overvintrer vanligvis før den prøver å finne et nytt vertsdyr. Igjen klatrer den opp i vegetasjonen for å vente på forbipasserende dyr. Dersom den finner en ny vert og får sugd blod følger et nytt hamskifte, og nymfen utvikler seg til en voksen flått.
Den voksne hunflåtten må ha et tredje måltid fra en siste vert før hun kan legge egg. Også hannene prøver å feste seg på vertsdyr, ikke for å suge blod, men for å finne en hunn de kan pare seg med. Voksne flåtten fester seg ofte på større pattedyr som hare, rådyr, elg, storfe og hunder.
Når hunnflåtten er ferdig med å suge blod legger den egg. Kort tid etterpå dør den. Utviklingen fra egg til voksen flått som igjen legger egg tar omtrent tre år.
Skal du bekjempe flåtten hjemme eller på hytta er det lurt å starte tidlig i sesongen. Med Thermacell Flåttkontroll bekjemper du flåtten fra nymfestadiet og på lang sikt får du en tilnærmet flåttfri hage. Produktet legges ut en gang på våren og en gang på høsten og prosessen gjentas årlig. Produktet kan du få hos ulike forhandlere eller i nettbutikken hos noragent.no.
Artikkelen er hentet fra Flåttsenteret.no/flatt