Blogg / mygg / Uncategorized

Etter flommen kommer myggen

Share this post

Våren har kommet, og med det følger som regel flom…. og mygg.

Glåmdalen skriver at innbyggerne på Flisa gruer seg til den kommende myggsesongen. Det er masse vann i lavtliggende områder som ikke vil renne ut i Flisa-elven igjen og dermed får myggen et klekke-mekka.

– Det er nok bare å starte opp myggfangeren igjen. Etter et par år med dårlig fangst, gruer jeg for at det smeller til for fullt igjen i sommer. Det har jo vært en velsignelse med dårlig fangst. Et par år med levelige forhold til å sitte ute er nok etter all sannsynlighet over nå, sier myggeksperten i Flissundet, Kåre Fjeld.

– Det er nok dessverre slik at det er stor fare for en myggeksplosjon igjen etter et par fine sommere. Litt ut i juni blir det nok før plagene blir ekstra store. Jeg frykter at dette kan bli en av de verste myggårene. Så det er nok bare å starte opp den elektriske myggfangeren og finne fram alle hjelpemidler for å møte utesommeren her. Det er kolossalt med vann innover hele myra her. Det er bare å innstille seg på en kløende sommer her. Det er selvsagt ikke moro, men jeg er redd det er lite annet vi kan gjøre enn å sette i gang fangerne, sier Kåre Fjeld.

Fjeld har satt opp fuglekasser og håper fluesnapperen forsyner seg grovt av myggen som kommer.

Beboerne gruer seg

Jorunn Andersson bor like ved Myrmoen friluftsområde og er en av de første som får merke den plagsomme myggen.

– Jeg kan ikke si annet enn at jeg gruer meg skikkelig nå. At jeg slapp å få vann i kjelleren under flommen, er veldig bra. Men plagene er tydeligvis ikke over. Det har vært et par sommere med bra forhold, men jeg gruer for at det blir en eksplosjon igjen i sommer. På det verste har det vært så tett og svart med mygg her at det er umulig å være ute. Det blir vel en slik sommer igjen her nede i Flissundet, sier Jorunn Andersson.

Flisa-myggen har vært rikskjendis i mange tiår. Den har vært motiv på T-skjorter og mye omtalt ellers. Til slutt erklærte Åsnes kommune krig mot myggen og gjennomførte omfattende tiltak på Myrmoen med blant annet grøfting for å få flomvannet ut i Flisa-elva igjen. Nå blir det vannpytter som ikke kommer til å renne ut igjen, men bli «fødestuer» for millioner mygg.

 

Dette var fangsten i løpet av få timer i myggfangeren hos Kåre Fjeld i 2011. Foto: Sverre Viggen

 

Nå starter Fjeld opp myggfangeren i hagen. Foto: Sverre Viggen 

Forbered deg

Det finnes flere måter å beskytte seg på, men når det er så store problemer er en myggfelle/fanger fra Mosquito Magnet gull verdt. Disse kommer i 3 forskjellige modeller: en til moderate problemer og som går på strøm (Pioneer), en til store problemer som går på batteri (Independence) og den største og siste går også på batteri, men du kan blant annet tidsinnstille fellen via et digitalt display (Executive).

Det finnes også raskere og billigere løsninger som en myggjager. Den jager bort myggen og du kan ta den med hvor som helst. Les mer om myggjagere fra Thermacell her.

 

 

Artikkelen er hentet fra Glåmdalen.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Relaterte artikler