Blogg

Flått går etter lam på beite

Share this post

At flått går etter lam på beite er ikke nytt i seg selv, men nå skrives det om at flåtten påfører lam lidelser og død og at dette er en utfordring for sauenæringen i Sør-Norge, skriver abcnyheter.

Men nå slår statsråd Dale (Frp) fast på spørsmål fra KrFs landbrukspolitiske talskvinne Line Henriette Hjemdal, at flåtten påfører lam lidelser og død, og er en utfordring for sauenæringa mange steder i Sør-Norge.

KrFs landbrukspolitiske talskvinne, Line Henriette Hjemdal skriver at flåtten særlig utløser sykdommen sjodogg, som svekker lammenes immunforsvar. Siden flåtten brer seg i stadig flere områder, må bøndene oppdatere seg å ta tiltak, skriver statsråd Dale.

Han viser til studier ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), Universitetet i Oslo og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), som kan tyde på at beiting og åpne kulturlandskap kan redusere mengden flått.

shutterstock_220862386

Og et slikt tiltak har regjeringen ifølge Jon Georg Dale allerede sørget for ved å styrke økonomien i saueholdet og med økt vekt på utmarksbeite i de seneste jordbruksoppgjørene.

Flåttbitt hos sau kan føre til sykdommen sjodogg, som forårsakes av bakterien Anaplasma phagocytophilum (A.ph). Sjodogg gir høy feber og svekker immunforsvaret, skrev forskning.no allerede i 2013.

– Cirka 300 000 lam blir smittet hvert år, men de dør ikke nødvendigvis, sa flåttforsker Lise Grøva ved Bioforsk Økologisk der.

Sykdommen i seg selv er ikke dødelig, men immunforsvaret blir så svekket at sauene blir syke av sykdommer de vanligvis takler.

Følg oss på Facebook for informasjon, tips, produkter og hvordan du kan fjerne flått!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Relaterte artikler