Blogg

Reddet musikkfestival fra å drukne i mygg

Share this post

Som festivalarrangør venter du tilnærmet 10 000 – 20 000 besøkende, som over 3 dager skal kose seg ute med god musikk, venner, pils og alt som hører med. Samtidig rammes det samme området av en mygginvasjon uten sidestykke i nyere tid…. så hva gjør du?

Nebbenfestivalen er en ny stor musikkfestival som arrangeres på Nebbursvollen Friluftsbad ved Lillestrøm. Med artistinnslag som Veronica Di Maggio, Trang Fødsel, De lillos, Freddy Kalas og Morten Abel, målretter arrangementet seg som en sensommerfestival med bred folkelig appell, i et område som har både publikumspotensial og omgivelser som passer perfekt. Det er dog en hake her, og det er at Nitelva i Lillestrøm er en av landets mest effektive myggklekkerier.

Som om det å være et utsatt område fra før ikke var nok, ble Lillestrøm fra juni rammet av voldsomme mengder flom-mygg, et fenomen som oppstår når lokale værforhold tilrettelegger for at det danner seg grunne områder med varmere vann (delta) ved Nitelva og Øyeren. I slike tilfeller kan myggklekkingen eksplodere.faksimile-VGx250

Det var nettopp det det gjorde i år, og som ung og uprøvd festival var ledelsen usikre på hvorvidt dette kunne ødelegge trivselsfaktoren såpass at det kunne gå ut over besøkantallet.

En av årsakene  til bekymringen var at myggen hadde fått svært mye negativ oppmerksomhet under “Byfestivalen i Lillestrøm”. Sammen med oppslag i både lokalpresse og riksdekkende aviser, om at myggplagene var så ekstreme at folk rett og slett måtte holde seg innendørs, måtte festivalledelsen se seg om etter alternative grep for å løse utfordringen.

Naturlig nok besluttet festivalleder Fredrik Østby at her måtte man se seg om etter eksperter på området, og det er her Noragent kommer inn i bildet som det naturlige valget, med sin ledende kompetanse på produkter og metoder for myggbekjempelse.

Med tilgang til et bredt arsenal av våpen mot mygg som; myggfeller, myggjagere og myggmidler, vet Noragent hvordan du legger en strategi for å bekjempe myggproblemer i stor skala. Veien til suksess her, forklart fra Noragent sin side, er å forstå hvordan de ulike løsningene spiller sammen:ExecutiveBloggx100

1) Mosquito Magnet myggfeller er konstruert for å redusere bestanden av mygg innen områder på opptil 4000m2. En myggfelle vil dermed ta unna det meste av myggen i den grad at den ikke lenger oppleves som plagsom.

Les mer om myggfeller: “MOSQUITO MAGNET MYGGFELLE: RESULTAT FØR OG ETTER

mr450isolatedx75px

2) En ThermaCELL myggjager vil gi effektiv beskyttelse innen ca 20m2 mot de få myggene som er igjen, ved at den produserer en luktfri gass som myggen rett og slett ikke tåler.

Les mer om myggjagere: “NY HIGH-TECH MYGGJAGER FOR AKTIVE OUTDOOR-MENNESKER

3) Den ene kamikazemyggen som (kanskje) da klarer å komme seg gjennom sperringen , holder du effektivt unna med en liten dash Myggolf myggmiddel på huden.

Noragent ønsket å hjelpe festivalen og rigget umiddelbart opp en stor myggfelle på festivalområdet Nebben Bad, som forøvrig også er et friluftsbad med store friarealer, vannsklier, dusj/toalettanlegg, områder for lek og ballspill, grillmuligheter, picknic-område, sandvolleybane, kiosk og lekeplass. Dette var 5 uker før festivalstart med tanke på å stoppe reproduksjonen/klekking, og gradvis redusere bestanden før festivalen.

På dette tidspunktet ble det også lånt bort en del ThermaCELL myggjagere til friluftsbadet, som skulle danne beskyttende soner rundt steder der gjester fortsatt var plaget av mygg. Da salgskonsulent Atle Zetterstrøm på Noragent troppet opp på Nebben en uke før festivalstart for å sette opp ytterligere 3 store myggfeller, fikk han bekreftelser fra de ansatte ved badet at problemet med mygg heldigvis hadde redusert seg til et mye bedre nivå.

[wpvideo bga6MaSu]

“Under normale omstendigheter er som regel en felle mer enn nok, men siden festivalområdet var på hele 7000m2, og mengden mygg var unormalt stor, satt vi opp ekstra feller for sikkerhets skyld” sier Thomas Holmen Jensen, Daglig Leder ved Noragent AS. I følge Holmen-Jensen er denne typen utfordringer noe Noragent gjerne ser mer av. “I forhold til utendørs arrangementer i større skala, høster vi nyttig erfaringer i forhold til hvordan produktene våre fungerer i ulike settinger under varierende værforhold, noe som er nyttig når det gjelder å ytterligere optimalisere kvaliteten på våre produkter”.
fangst
Med en fangst på litt over 2 liter mygg (utgjør omlag 100 000 mygg) slapp Nebbenfestivalen dermed å drukne i mygg. Til festivalledelsens lettelse kom det ingen storm av klager fra deltakere relatert til mygg, og til tross for regn ble det heldigvis en godt gjennomført festival med gode tilbakemeldinger fra de besøkende. Dette skal alle i Lillestrøm være glad for sier eieren av Noragent AS: “Hadde disse 100 000 myggene stukket gjestene på festivalen, hadde dette lagt grunnlaget for 30 millioner nye mygg. Dette fordi etter et myggstikk fra hunnmyggen legger hun cirka 300 egg, som etter noe tid da klekker”.

Nebbenfestivalen reddet i år livets rett til tross for utfordringer med både nedbør og mygg, hvilket både festivalen, og Noragent, høstet nyttig erfaring og lærdom fra. Nebbenfestivalen 2018 er dermed en realitet.

atleogbengtx650px Salgskonsulent Atle og Salgssjef Bengt fra Noragent AS sikret tilgang på myggprodukter for festivaldeltakere og ansatte. Under normale omstendigheter ville jeg nok ikke sagt dette, men heldigvis var det lite etterspørsel sier Bengt

Eksterne kilder:
VG: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/natur/kloer-seg-til-blods-paa-myggstikk-enorme-mengder-mygg/a/24073604/
Romerikets Blad: https://www.rb.no/lokale-nyheter/det-eksploderte-fra-en-dag-til-en-annen/s/1-95-7416047

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Relaterte artikler