Flere land er i ferd med å gjennomføre forsøk der mygg smittes med en bakterie for å stoppe zikaepidemien.
Zikavirus
- Sykdom forårsaket av zikaviruset. Overføres i hovedsak av mygg, men WHO fastslo nylig at viruset også overføres seksuelt oftere enn antatt.
- Gir vanligvis milde symptomer som ligner denguefeber og chikungunyafeber, og som går over etter 2 til 7 dager. Tiden fra smitte til utbrudd er vanligvis 3 til 12 dager.
- De siste tilfellene er rapportert i Miami i Florida, der 14 mennesker 2. august er bekreftet smittet.
- Sykdommen forekommer i Sørøst-Asia, Afrika og øyer i Stillehavet. Siden mai 2015 også på det amerikanske kontinent.
- Ifølge Verdens helseorganisasjon er det bred vitenskapelig enighet om at zikavirus blant annet kan forårsake Guillain-Barré syndrom, mikrokefali og andre nevrologiske komplikasjoner.
- Mikrokefali er en nevrologisk tilstand hos nyfødte som innebærer at hodeskallen er liten, som regel et resultat av at hjernen har utviklet seg unormalt i fosterlivet.
- Det finnes ingen vaksine mot zikafeber. Beskyttelse mot myggstikk er det eneste forebyggende tiltaket.
- I motsetning til malariamyggen, biter zika-myggen også om dagen.
- Det er ikke meldt om tilfeller av zikafeber som er overført av mygg i Europa.
(Kilde: Folkehelseinstituttet)
Mygg, som smittes med wolbachia-bakterier blir ikke syke, men sykdomsviruset slutter å dele seg i myggens kropp, og de overfører ikke lenger smitten til mennesker, melder Vetenskapsradion i svenske P1, ifølge nyhetsbyrået TT.
Den samme metoden ser ut til å være effektiv mot spredning av denguefeber, som er beslektet med zika, samt gulfeber og virussykdommen chikungunya. Når smittet mygg parer seg arver avkommet smitten.
Wolbachia er en bakterie som smitter leddyr, blant annet flere insekter. Det er en av verdens mest utbredte parasittiske mikrober.
Forsøkene med wolbachiabakterier har foregått siden i vinter. Det later til at mygg som bærer wolbachia-bakterien ikke får zikavirus i spyttet, og dermed har langt lavere sannsynlighet for å spre smitten, melder The Atlantic. Pilotstudier med spredning av smittet mygg er allerede i gang i Australia, Vietnam, Indonesia, Colombia, Brasil, Kina og USA, på WHOs anbefaling.
Les også:Reiserådene utvides
Blokkerte Zika
WHO har i tillegg anbefalt å slippe løs genmodifiserte hannmygg, som gjør at larver blir defekte. Giftsprøytning har blitt forsøkt, men medfører risiko for resistens hos myggen.
Forskere ved universitetet Wisconsin-Madison i USA bekreftet i juli at wolbachia-bakterien er i stand til å «fullstendig blokkere» overføringen av Zika-virus fra moskitoarten aedes aegypti, til mennesker, melder nettstedet News Medical.
Zika-viruset har lenge forekommet i Afrika, men har den senere tiden spredd seg raskt i andre deler av verden, særlig Latin-Amerika.
Smittetilfeller i Norge
Omkring 80 prosent av alle smittetilfeller fører ikke til symptomer hos de rammede, men det er bred vitenskapelig enighet om at zikavirus kan forårsake Guillain-Barré syndrom, mikrokefali og andre nevrologiske komplikasjoner.
Flere tusen tilfeller av mikrokefali har blitt påvist, først og fremst i Brasil. Dette er en alvorlig nevrologisk tilstand hos nyfødte som innebærer at hodeskallen er liten, som regel et resultat av at hjernen har utviklet seg unormalt i fosterlivet.
I Norge har ti gravide kvinner fått bekreftet at de har vært smittet av zikaviruset, varslet Folkehelseinstituttet (FHI) tidligere i august.
Totalt hadde da FHI registrert 30 personer som er eller har vært smittet i Norge.