Blogg

Slik kan du styre unna flåtten

Share this post

Flått regnes som den verste smittesprederen blant blodsugerne i Nord-Europa. Men visste du at dersom du fjerner flåtten innen 24 timer, overføres sjeldent sykdom?

Skogflått sprer trolig sykdommer som ennå er ukjente, og pasienter risikerer derfor å aldri få riktig diagnose, viser ny forskning.

Det er franske forskere som har undersøkt hvor ofte sykdomsfremkallende mikroorganismer kan være til stede i flåttarten Ixodes ricnus, kjent som skogflått i Norge.

Fakta om skogflåtten:

  • Ixodes ricnus er kjent som skogflått, skaubjønn, skaumann, tege og under flere andre navn og er av den mest kjente flåtten vi har i Norge
  • Mest vanlig på Sørlandet, men finnes i kystområdene opp til Helgeland. Kan også finnes lenger nordover og i indre deler av Østlandet.
  • Finnes ofte i høyt gress i områder med blandingsskog og krattskog.
  • Suger blod av fugl og pattedyr, inkludert mennesker.
  • Regnet som den verste smittesprederen blant blodsugerne i Nord-Europa
  • Den vanligste sykdommen som overføres med skogflått i Norge er Lyme borreliose. Nesten 45% av flåtten som ble undersøkt bar på to eller flere mikroorganismer som kan fremkalle sykdom hos mennesker.

Hvordan er symptomene ved smitte?

– I Sverige og Norge kan skogflåtten mest sannsynlig være bærer av over 20 arter virus, bakterier og encellede organismer som utgjør en fare for mennesker. Spesielt for personer med nedsatt immunforsvar, sier Thomas Jaenson, professor i medisinsk entomologi.

Han understreker at mange av sykdommene kan ha langvarige influensalignende symptomer.

Derfor kan flåtten være farligere enn vi trodde

– Denne forskningen viser at man ikke bør ta så lett på flåttbitt, og at man må forstå at det kan være farlig, sier Jaenson som advarer mot farlige sykdomskombinasjoner.

En borreliainfeksjon blir for eksempel verre om pasienten også blir smittet av anaplasma, en bakterie som påvirker immunforsvaret.

Hvert år oppdages det flere nye sykdommer som overføres med flått over hele verden. Den vanligste sykdommen som overføres med skogflått i Norge er Lyme borreliose som skyldes bakterier i slekten borrelia.

Forskningsresultatene blir publisert i den kommende utgaven av tidsskriftet Läkartidningen.

Dette er de norske flått-fylkene!

Hvordan kan du styre unna flåtten?

Ved ferdsel i terreng i utsatte områder ved kysten bør man være dekket med lyse klær slik at flått ikke så lett fester seg. Grunnen til dette er at da er det lettere å se etter flått når du kommer hjem. Myggmidler som inneholder DEET eller Icaridin på klærne kan benyttes og synes å redusere risiko for at flåtten slår seg ned. Man kan også redusere risikoen for flåttbitt hvis man i områder med mye flått går på stier i stedet for på steder med høyt gress, lyng og kratt. Inspeksjon av huden og rask fjernelse av fastsittende flått anbefales. Risiko for borreliasmitte øker vesentlig ved kontaktid over 12-24 timer, men er fortsatt beskjeden.

Hvordan fjerne flått?

Flått-kroppen kan fjernes med fingrene, pinsett eller flåttpenn ved å ta tak og trekke flåtten rett ut. Kjemiske stoffer, fett eller lignende frarådes, fordi de forsinker fjernelsen. Det er ikke farlig om en del av bittredskapen skulle sitte igjen i huden. Den vil avstøtes som et hvilket som helst overfladisk fremmedlegeme.

Bakteriehemmende sårsalve (reseptbelagt medisin) på bittstedet etter flått kan muligens redusere risiko for borreliasmitte.

Det anbefales ikke å bruke antibiotika ved ethvert flåttstikk, fordi bare ca. 2% utvikler sykdom (erythema migrans). Anbefalt tiltak er å observere bittstedet de følgende 14 dager og gi behandling dersom erythema migrans utvikler seg.

Slik fjerner du flåtten!

trix

Kan kjæledyret mitt bli smittet?

Hos veterinæren kan man få resept på midler mot flått som man kan bruke på flått på  hunder og katter eller så finnes det også en god flåttpenn som mange veterinærer bruker i dag.  Også hunder kan bli syke av flått-bitt hvis de smittes av Borrelia-bakterier. De vanligste symptomene på smitte hos hunder er at hunden ikke vil spise, den virker nedstemt og “ute av humør”, den har smerter i ett eller flere ledd og halter derfor på ett eller flere bein, samt at den har feber. Flått kan spre flere bakterie- og virussykdommer.

Hva om flåtten ikke eksisterte?

Det er som regel ikke mulig å foreta en bekjempelse av flått i naturen. En kjemisk bekjempelse vil kunne ha dramatiske konsekvenser for miljøet. For å redusere forekomsten av flått kan det hjelpe noe hvis man fjerner høyt gress, busker og kratt. På enkelte øyer med store flåttproblemer kan det hjelpe hvis man fjerner hjortedyr, som er verter for de voksne flåttene.

 

Kilder:

  • https://helsenorge.no/helse-og-miljo/insekter-og-skadedyr/flatt
  • http://nhi.no/livsstil/reisemedisin/sykdommer/borreliose-flattbitt-1737.html?page=5
  • http://nhi.no/pasienthandboka/sykdommer/infeksjoner/forebygge-flattbitt-1763.html
  • http://www.vg.no/nyheter/innenriks/helse/flaatt-er-farligere-enn-man-hittil-har-trodd/a/23667279/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Relaterte artikler