Blogg

Er det egentlig forskjell på han & henne i myggfamilien?

Share this post

Det er mange forskjeller på hunmygg og hanmygg og vi vedder på det er en del her du ikke visste fra før:

Opptreden

Gjennom et mikroskop ser du to mygg. Den ene er større med en nål-lignende utvekst og man antar lett at det er dette man kjenner i det myggen stikker deg. Den mindre myggen har en litt mer fjæraktig “antenne”. Så, hvordan kan vi egentlig se hvem som er hun og hvem som er en han?

Ganske overraskende er det hunmyggen som er den største i myggfamilien, men med sine 2 milligram, er de fortsatt blant de minste medlemmene i dyreriket. Hunmyggen er også de eneste med en nål-lignende utvekst som brukes til å bryte huden og trekke blod. Mannen sin er bredere og forgrenet. Har du noen gang lurt på hva som forårsaker kløen ved myggbitt? Det er blandingen av at nålen til myggen går gjennom huden din og salven den spytter ut for å smøre åpningen. Et myggbitt er kanskje mektig, men det er ikke synet deres. Myggen har så dårlig syn at de må følge karbondioksid vi utånder for å finne oss.

Oppførsel

Så, hvis bare hunmyggen har mulighet til å stikke, vil det da si at mannlige mygg ikke stikker da? Svaret er ja. Det er bare kvinnen som stikker og suger blod og hvis myggen bærer noen smitte, kommer det fra henne, ikke han.

Men hva spiser mannen, hvis han ikke stikker og drikker blod?

Alle mygg, menn og kvinner, inntar nektar og vann som sin primære næringskilde. Hunmyggen drikker kun blod etter parring for å få de nødvendige proteinene og energien til å hjelpe sine egg og utvikle seg. For å finne den beste blodtilførselen, bruker hunmyggen en blanding av kjemiske og varmesensorer for å plukke opp utslipp av svette og CO2 fra nærliggende pattedyr.

Hunmyggen er i stand til å bite ofrene etter bare to dager som voksen og de nøyer seg ikke bare med pattedyr. De er kjent for å suge blod fra padder, frosker og slanger.

Det er en myte som sier at bare hunmyggen har en summelyd, som mange andre insekter. Dette er ikke sant. Både han og hun summer, men hanmyggen bruker denne lyden til å finne sin parringspartner. Summingen kommer fra vingene som slår opptil 500 ganger pr sekund. Denne myten oppstår fordi det ofte er kvinnene som kommer for å bite deg når de trenger næring, på grunnlag av dette, kan man ofte anta at det er en hunmygg som er i nærheten når du hører en svak summing.

Livssyklus

Mygg starter livet sitt som et egg og hunmyggen legger gjerne opptil 300 om gangen. Et egg til voksen innen myggfamilien tar alt fra 4 dager til 2 uker. Når en mygg klekkes, vil den leve og bo i nærheten av det stedet hele sitt korte liv. Imidlertid har enkelte mygg reist over 3 mil for å finne en kilde til blod, men det hører sjeldenhetene til.

Mannlige og kvinnelige mygg er svært forskjellige i sin levetid også. Han lever i gjennomsnitt i ca to uker, mens hun kan leve i over en måned. Noen kvinner går også i hi for vinteren, sammen med larver. Det er disse du legger merke til først når sesongen kommer.

Myggen lever kanskje ikke så lenge, men de er mange og de er intense. Start kampen mot de før de tar opp kampen med hagen din.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Relaterte artikler