Blogg

Verd å vite om Zikavirus dersom du skal ut å reise

Share this post

Hva er Zika Virus?

Zika er et smittsom virus som spres til mennesker gjennom myggstikk fra Aedes aegypti mygg. Denne typen mygg er også bærer av sykdommene dengue feber og chikungunya. Symptomer på Zikavirus er utslett, feber, leddsmerter, og øyekatarr. Sykdommen har vært sterkt knyttet til tilfeller av microcephaly, og andre alvorlige misdannelser for gravide kvinner som blir smittet. Helsemyndighetene i flere land har derfor advart personer, og da spesielt gravide kvinner, mot å reise til områder med utbrudd av Zikavirus. Sykdommen har spredd seg raskt over det amerikanske kontinentet og er nå ansett som en pandemi.

Hvordan beskytte seg?

Foreløpig fins det ingen vaksine for Zikavirus, så det eneste man kan gjøre dersom du skal ut på reise til områder som er rammet av dette, er å fokusere på forebyggende tiltak som beskytter deg selv mot stikk. WHO anbefaler i øyeblikket alle å benytte seg av myggmidler for å hindre at viruset sprer seg.

I motsetning til andre typer mygg som Culex, en type mygg som utelukkende biter om natten, er det Aedes mygg som aktivt og aggressivt biter om dagen. Aedes mygg er kjent for å trives innendørs. Myggen legger egg i stillestående vann, og drenering av slike områder, samt bruk av myggfeller, kan bidra til å kontrollere myggbestanden.

Hvor kan jeg bli smittet?

I denne artikkelen på Dinside.no, finner du en mer omfattende artikkel om hvor du i øyeblikket risikerer å bli smittet av viruset.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Relaterte artikler