Blogg

The Bug Bite Bible

Share this post

Insekter gjør ikke stort mer enn å plage oss – og halvparten av tiden vet vi ikke engang at vi har blitt bitt før det begynner å klø. Men, du kan ofte finne ut hva som har bitt deg ved å se nærmere på det – og for å eliminere det med riktige midler.

Veggdyr

Veggdyr er i ferd med å bli et problem både i Norge og resten av verden. De lever av blod som de super fra mennesker og andre pattedyr. Det er ikke kjent at de kan overføre sykdommer, men etter du har blitt bitt, er det kløen av bittet som skaper irritasjonen og ubehaget. De sprer seg lett og er vanskelige å utrydde. Ved mange bitt av veggdyr, som kan føre til kløende utslett og hevelser eller eksem, bør du kontakte legen din. Veggedyr holder som oftest til i sømmene på madrasser, i sprekker i sengerammer, i sofaen, bak møbler som står nær senger, mellom sprekkene i panelvegger eller bak listverk.

Den som blir bitt av veggedyr, våkner sjelden av bittene. Bittene kan forekomme over hele kroppen, men de finnes oftest på armer og hals/nakke, deler av kroppen som ikke er blitt dekket av dynen. Et veggedyr kan bite mer enn én gang på samme område, men hvis du har bitt på forskjellige steder på kroppen tyder dette på at du har blitt bitt av flere veggedyr. Små bloddråper på sengetøyet kan imidlertid være et tegn på at det finnes veggedyr i rommet.

(Kilde: http://www.rentokil.no/privatkunder/kravlende-insekter/veggedyr/).

Edderkoppbitt

bugbitebible1

Edderkoppbitt er vanligvis ikke skadelig. Ikke-giftige edderkoppbitt ser ofte ut som en rød omskrevet sirkel og skader ofte mindre enn et biestikk. Et giftig edderkoppbitt derimot, er ekstremt farlig. I USA er de vanligste giftige edderkoppene den sorte enke og den brune eneboer. Den sistnevntes bitt kan raskt skape heving og svelling av huden og det kan se ut som et blåmerke eller en blodblemme. Et bitt fra en sort enke kan se ut som to tannmerker, men begynner å hovne og gjøre mer og mer vondt som timene går.  Giftige edderkopper er også ledsaget av kvalme, svakhet, svette og hodepine. Hvis du tror du kan ha blitt bitt av en giftig edderkopp, er det viktig å søke medisinsk behandling umiddelbart. Du kan også oppleve at du har en allergisk reaksjon på bittet, med hjertebank, rask hjerterytme, tetthet i brystet, og andre symptomer.

Flåttbitt

Flåttbitt kan gå ubemerket, og når den er låst på deg, er det vanskelig å få den av. ​Den viktigste sykdommen som overføres til mennesker med skogflått i Norge er Lyme borreliose. Skogflått er vanlig langs kysten av Norge og opp til Helgeland. Skogflåttencefalitt er en infeksjon i sentralnervesystemet forårsaket av et virus (TBE-virus) som smitter gjennom flåttbitt. Dersom du får et rødt utslett som brer seg rundt flåttbittet i løpet av 3 dager til 4 uker etter flåttbittet, bør du kontakte lege. Ved feber, hovne lymfekjertler og generell sykdomsfølelse, bør du også kontakte lege umiddelbart. Disse symptomene kan dog komme å gå i perioder. Det er viktig å fjerne flått så raskt som mulig for å redusere risikoen for at den overfører sykdom. Ta tak i flåtten og dra den rett ut. Flått som har festet seg på huden må fjernes så raskt som mulig for å redusere risikoen for sykdomsmitte. Bruk fingrene, en pinsett eller flåttfjerner. Ta tak i flåtten helt ned ved huden og dra den rett ut. Det har liten betydning om deler av flåttens biteredskaper blir sittende igjen i huden.

Buffalomygg

En irriterende sverm av mygg kan ha deg blafrende med armene i luften. Mygg kommer i mange typer, fra de som lever av blod til de som bare liker søte ting. Mange mygg bærer også sykdom. En moden stykke frukt igjen på tallerkenen din kan være en invitasjon du ikke ønsker å gjøre. Svarte fluer er en slags mygg som kalles “buffalomygg.” De fleste lever av blod av storfe og andre dyr, men den mannlige sorten av fluen støtter seg på nektar og blir tiltrukket av frukt og blomster.

Myggstikk

Den typiske reaksjonen på et myggstikk er et kløende rød kul på huden din. Over tid kan bitt-området stige ytterligere og huden rundt bittet kan utvise et rødt flekkete mønster. Hvis du er i et område kjent for å ha mygg og temperaturen er over 10 grader, er et bitt med denne typen mønster mest sannsynlig et myggstikk. Etter at du gjenkjenner et myggstikk, bør du behandle det med noen anti-klø medisiner som passer for deg. Vær oppmerksom på mulige sekundære symptomer på sykdommer som myggen kan bære. En indikasjon på feber, frysninger, hovne kjertler, muskelsmerter, leddsmerter, stiv nakke, eller hodepine som følge innen to uker etter et myggstikk bør følges opp med legen din. Dette kan være indikasjoner på West Nile Virus, Dengue feber, Chikungunya, eller andre mygg-borne sykdommer som krever spesifikke behandlinger så raskt som mulig. I mange tilfeller kan behandlingen forhindre potensielle langsiktige skader som kan være forårsaket av encefalitt, hevelse i hjernen eller lidelser i nervesystemet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Relaterte artikler