Blogg

Hvordan unngå mygg og kulde under jakta

Share this post
Jaktseseong
Jaktsesong

Jaktsesongen nærmer seg for fullt, og for ivrige jegere kribler det i magen samtidig med at forventningene til årets jakt bygger seg opp. Nå er altså tiden inne for forberedelsene til årets jakt kommet, der det er en mengde ting å huske på som; en gjennomgang av reglene, utstyret man skal ha med seg, huske kart, GPS, kompass og at alle nødvendige papirer er på plass. Ikke minst er det viktig å huske på hva du bør ta med deg for å unngå mygg og nødvendig utstyr for å unngå at du fryser.

Holde på varmen:

I dag er det ikke tilstrekkelig med en varm genser, gammel feltjakke fra tiden i militæret, ta på seg marsjstøvlene og sette seg på post. For å være på høyde med de fleste andre jegere trengs sofistikert utstyr for å sikre et godt resultat og en trivelig jaktopplevelse.

Om du ikke kler deg riktig, og holder deg varm under jakt, kan opplevelsen bli mer ubehagelig enn det som strengt tatt er nødvendig. Jegere blir ofte blir ofte svette når de er ute og går, hvilket fører til at du fryser ekstra mye når du slutter å bevege deg. Har du i tillegg glemt å beskytte deg mot mygg, sitter du der med skjegget i postkassa og får kanskje mer lyst til å være hjemme enn å jakte.

Her er noen tips til hvordan du kler deg for å holde på varmen:

  • Bruk gjerne det man kaller for en brynje. Denne fungerer omtrent som en helsetrøye som trekker fukt bort fra kroppen. Spe på med en ullgenser utenpå for god isolasjon.
  • Bytt om mulig svette klær med nye tørre før du setter deg ned.
  • Ikke spar når du investerer i ytterklær. Sørg for å ha klær, f.eks GoreTex, som tåler skikkelig ruskevær.
  • Ta gjerne med fjellduk du kan tre over hodet for ekstra beskyttelse
  • Hodet og bena er steder på kroppen som tapper kroppen for mest varme. Sørg derfor å bruk plagg på hodet som holder deg varm også på ørene.
  • Beina er kroppens termometer. Bruk derfor varmesåler for å holde deg varm på beina. Ikke bruk varmesåler av lav kvalitet som gjør at du blir for varm. Da starter du å svette, og gjør vondt verre når batteriene eventuelt går tomme. Bruk ThermaCELL ProFLEX. Disse beholder den naturlig varmen på bena dine, og kommer med utskiftbare batterier som plasseres inne i selve sålen. Dette gjør at du har nok kapasitet i sålene til konstant varme. (ProFLEX kommer dessuten med en bil-lader).

Mer generelle råd

Undertøy:
Unngå tøy av bomull som akkumulerer svette og kjøler ned kroppen. Bomull er dårlig egnet til å transportere fukt videre via mellomplagg til ytterplagg. Sportsundertøy eller ull mot huden er mest effektivt.

Mellomplagg:
Disse skal ha en isolerende effekt enten du er i bevegelse eller sitter stille. Fleece og ull passer godt til dette formålet, ellers gjelder også her det samme som for undertøy.

Yttertøy
Dette skal først og fremst beskytte mot kald vind. Klærne bør være enkle å bevege seg i og man bør huske på at jakken skal ha en hette.

Unngå mygg og stikkende insekter

For mange er også jakta synonymt med plagsomme insekter som mygg og knott. Spesielt gjelder dette for jakt som foregår i skogen der det er vann og myr i nærheten, hvilket vi må anta er regelen snarere enn unntaket.

Jeger med Thermacell
Jeger med Thermacell

De fleste tar med seg tradisjonelle myggmidler som myggmelk, rollon og spray, eller heller til kjerringråd mot mygg som lavendelolje, eukalyptus og sitron. Dette hjelper til en viss grad, men er det nok av mygg, som det ofte er, så fins det også andre mer effektive metoder for å bli kvitt den. ThermaCELL har vært på markedet i flere år, og er en favoritt blandt jegere i USA fordi den viser seg svært effektiv. Dette apparatet er også lett å få tak i Norge. ThermaCELL er en myggjager som skaper en sone rundt der du befinner deg ved at apparatet varmer opp et stoff som mygg og insekter avskyr. Den er relativt liten og enkel å ta med seg på tur. Det fins også en bæreveske for å feste apparatet rundt benet eller armen. God jakt!

Om du ønsker å skaffe deg en myggjager kan du sjekke ut ThermaCELL via distributørens hjemmeside.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=MFXJJ1–1mY]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Relaterte artikler