Blogg

Sammenheng mellom klimaendringer og myggsesong?

Share this post

Er det virkelig en sammenheng mellom klimaendringer og myggsesong?

Det er vanskelig for selv de mest ivrige skeptikere til å benekte at klimaendringene skjer i et hurtig tempo. Nyere NASA statistikk viser en tydelig dramatisk økning i havnivå og global temperatur de siste årene, samt tilstedeværelse av kjennetegn som krymper isdekker, fallende arktiske havisnivå og betydelig nedsmelting av isbreene. I tillegg nådde nivået av karbondioksid i atmosfæren en all-time high i 2014.

klima1

Hva betyr dette for myggpopulasjonen?
Varmere temperaturer og høyere nivåer av karbondioksid i atmosfæren skaper ideelle forhold for mygg. Faktisk så mener noen eksperter at myggpopulasjonen kan være større i 2015 enn de siste årene. Mer mygg betyr at flere mennesker rundt om i verden står i fare for å pådra en dødelig sykdom/smitte som malaria, gul feber, encefalitt, West Nile-viruset og chikungunya. Sykdommer som spres via myggstikk er estimert til å drepe anslagsvis én million mennesker hvert år.

Myggsykdommer kunne blitt mer utbredt i utviklede land, mens de alvorlige utbruddene har for det meste skjedd i de underutviklede regionene i verden. I Afrika spesielt, kan dette fort endre seg. Ifølge Edwin Michael, professor i biologi ved Universitetet i Notre Dame og et medlem av Eck Institute for Global Health, vil klimaendringene i USA og Europa sannsynligvis øke spredningen av myggsykdommer i disse landene.

Myggsesongen kunne vært enda lenger, men hvilken måned starter den egentlig? Når slutter den? Svarene på disse to spørsmålene endres parallelt med klimaendringene.

Myggen titter frem når temperaturen stiger over ti grader og den vil også forsvinne utover sensommeren når temperaturen synker ned under 10 grader igjen. Hvor lenge sesongen varer kommer an på hvor du bor, men dersom temperaturene stiger i takt med klimaendringene, vil myggsesongen bli lenger uansett hvor man holder til.

En studie publisert i Proceedings of the National Academy of Sciences i slutten av 2013 spådde at stadig oppvarming og endringer i nedbør i den sørlige halvdelen av USA til slutt vil føre til en økning av husmyggen, culex pipiens. Denne rasen er en kjent bærer av West Nile-viruset, derfor vil en økning av husmyggen lede til å øke West Nile-sesongen.

Fordelen: varmere temperaturer kan etterhvert redusere myggpopulasjonen, men, den samme studien, Proceeding the National Academy og Sciences peker også på muligheten for at stigende temperaturer kan ha motsatt effekt – men bare hvis økningen skjer for fort og er for dramatisk i naturen. De mest markante temperaturøkninger er ventet å skje i august hvert år, som allerede er den varmeste måneden av sommeren. Hvis temperaturen blir for varm, kan det ha negativ innvirkning på husmyggens evne til å trives, da larvene kan ha problemer med å nå voksen alder.

Er du klar for myggsesongen? Uansett mening om klimaendringer og myggsesong er det en ting vi vet sikkert; myggen kommer ikke til å bli utryddet i nær fremtid, så husk og vær forberedt til å takle de blodsugende insektene i sommer!

En måte å beskytte familien din på er å sette opp en Mosquito Magnet i starten av sesongen – for en behagelig og myggfri sommeropplevelse i hagen.

Fortsatt god sommer!

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Relaterte artikler